top of page

YES YOU CAN!


Bijna dagelijks word ik geconfronteerd met dezelfde woorden. ‘ik kan niet tekenen, knutselen, ik kan dat niet,…’

Als je bij een kind eens gaat luisteren waarom ze dat denken, dan weten ze het soms niet. Zo vraag ik hen dan, is dat zo? En wie zegt dat jij dat niet kan? Heb je dit al eens gedaan?

Het deed me even denken aan een droevig verhaal van afgelopen zomer.

Ik gaf een knutselworkshop op een evenement. Toen mij standje net klaar was kwam er een kindje heel enthousiast naar me toe. “Ik wil dit maken” riep hij. Een paar stappen verder volgde zijn mama hem naar mijn standje. Het jongetje vroeg aan zijn mama of hij mocht deelnemen. Waarop de mama zei:” jij iets knutselen”? Jij kan dat toch niet, je hebt op school al zoiets gemaakt en de juf heeft alles moeten doen omdat JIJ dat niet kan”. Ze gebaarde naar mij twee linkerhanden.

Het jongetje zijn enthousiaste blik veranderde heel even in een vragende blik naar mama. Hij vroeg nog een keer of hij toch niet mocht knutselen. Maar mama herhaalde enkel nog eens dat hij dat niet kon. Met een verdrietige blik ging hij samen met zijn mama verder.

Ik probeerde mama heel voorzichtig nog te vertellen dat hij mijn ondersteuning kreeg tijdens de workshop. En graag wou ik haar ook nog vertellen dat het belangrijkste NIET het resultaat is, maar wel het plezier dat haar zoontje eraan zou hebben, en de ervaring die hij meekreeg om misschien wel voor het eerst in zijn leven te timmeren en te boren. Maar ze was rotsvast overtuigd dat haar kind dat niet kon.

Ik was even ontzet van dit voorval. Misschien is dat nu 1 van die kindjes die steeds zal zeggen: ik kan dat niet.

Misschien bedoelde die mama dat niet zo. Het zou ook kunnen dat ze geen tijd had, dat ze niet wou/kon betalen voor de workshop, ....of eender welke gedachte kwam bij haar naar boven.

Denk eens na bij jezelf. Stel dat jij zo iemand bent die van zichzelf vindt dat je 2 linkerhanden hebt. Van waar komt deze gedachte? Is het echt zo?

Misschien ben je niet handig aangelegd, dat kan. Probeer dan eens de gedachte los te laten dat alles perfect en mooi moet zijn.

We hebben allen geleerd dat we moeten presteren. Vroeger gaf men in de lagere school punten op tekeningen of andere knutselwerkjes. Zo ontstond meteen de strijd en vergelijking met anderen. En zo lag de lat ook steeds hoog. Het zit in ieder van ons gebakken dat wat we maken goed moet zijn.

Het zijn allemaal processen.

Ben je bijvoorbeeld een grafisch ontwerper, dan zal je eindresultaat moeten voldoen aan de wensen van je klant. Dan zal je moeten ontwerpen en werken tot je doelstellingen bereikt zijn. En dan zal je die lat best hoog leggen.

Maar wil je gewoon iets maken, iets proberen, iets leren, met je handen in de verf kliederen ...dan is een mooi resultaat wel leuk meegenomen, maar stel het niet als jouw doel! Op die manier zal je er meer plezier een beleven. Je creatieve flow, je intuïtie zullen naar boven komen. En net daardoor kan je genieten van een creatief proces. YES YOU CAN!

Uitgelichte berichten
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page